Ανακοινώσεις

Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου - Η Τέχνη ως μοχλός διερεύνησης και προβληματισμού

7.jpg

Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 οι μαθητές του Α5 του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου επισκέφτηκαν την Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου...

Η δράση αποφασίστηκε από τον Σύλλογο Διδασκόντων και συντονίστηκε από τις εκπαιδευτικούς κ.κ. Γκριτζέλη Βασιλική , Σεμερτζίδου Ελπίδα.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν κείμενα για τα πρότυπα των νέων και να συζητήσουν γύρω από αυτό το θέμα. Από τη συζήτηση προέκυψε πως πρότυπα στη εποχή μας δεν είναι πλέον οι επιστήμονες, ούτε οι άνθρωποι με ουσία και υψηλά ιδεώδη , αλλά οι celebrities και οι influencers που προβάλλουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα της δράσης. Ανατέθηκε στους μαθητές ως εργασία να παρουσιάσουν ένα δικό τους θετικό πρότυπο. Η παρουσίαση των εργασιών θα γινόταν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, όπου οι μαθητές θα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και να γνωρίσουν κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα. 

Στη συνάντηση μας έξω από το χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της διδακτικής επίσκεψης. 

1.jpg

 

Μέσα στο χώρο της Πινακοθήκης έγινε μια γενική ενημέρωση για τον τρόπο οργάνωσης μιας πινακοθήκης, τα καλλιτεχνικά ρεύματα  και τους κυριότερους εκπροσώπους τους. 

2.jpg

 

Στην συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στην πινακοθήκη και παρακολούθησαν μια επιλεκτική παρουσίαση σπουδαίων έργων τέχνης από τις εκπαιδευτικούς. Η συμμετοχή τους ήταν ενεργητική καθώς έπρεπε να απαντάνε σε ερωτήσεις , αλλά και να προσέχουν  τις πληροφορίες που ακούνε , καθώς θα ακολουθούσε το κυνήγι του χαμένου πίνακα. Οι μαθητές ανά ομάδα έπαιρναν διαδοχικά κάρτες με πληροφορίες που τους οδηγούσαν στον ζητούμενο πίνακα. Απόλαυσαν το παιχνίδι και μέσα από αυτό έμαθαν διασκεδάζοντας.

3.jpg 4.jpg  

9.jpg  5.jpg

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης στον  χώρο της Πινακοθήκης οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στον 3ο όροφο και  παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τις εργασίες που είχαν προετοιμάσει για τα πρότυπα τους. Ακολούθησε   συζήτηση για τη σημασία των υγιών προτύπων στην εξέλιξη του χαρακτήρα τους και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. 

6.jpg

8.jpg