Δραστηριότητες

Τρία βραβεία εθνικής ετικέτας ποιότητας eTwinning για το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου (2022-23)

_ποιότητας.jpg

Το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου βραβεύθηκε με τρεις εθνικές ετικέτες ποιότητας eTwinning μετά από την ολοκλήρωση τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων,..

εκ των οποίων τα δύο αποτελούν αμιγώς έργα eTwinningκαι το τρίτο πρόγραμμα Erasmus+ και eTwinningσυγχρόνως. Τα δύο προγράμματα eTwinningυλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2021-22 σε δύο τμήματα της Α΄ Λυκείου με γλώσσα εργασίας τη γερμανική. Υπεύθυνη για τα δύο προγράμματα ήταν η εκπαιδευτικός γερμανικής γλώσσας κ. Σεμερτζίδου Ελπίδα.

1η_ετικέτα.jpg   2η_ετικέτα.jpg

 

Το τμήμα Α5, με το έργο “Europa in unserer Umgebung”, συνεργάστηκε, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας, με μαθητές από τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Ιταλία, Γερμανία) και εκπόνησε ένα πρότζεκτ, στο οποίο οι μαθητές παρουσίαζαν τη χώρα τους και τον τόπο τους ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μαθητές εργάστηκαν σε διακρατικές ομάδες υλοποιώντας βιωματικές –συνεργατικές εργασίες, έγιναν οι ίδιοι «ερευνητές», ανακάλυψαν τη νέα γνώση και την αποτύπωσαν σε ηλεκτρονική μορφή με διάφορους τρόπους. Το δεύτερο έργο “Halte dein Gehirn Fit” υλοποιήθηκε στο τμήμα Α3. Οι μαθητές ανακάλυψαν πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τι είναι αναγκαίο για την αποδοτική λειτουργία του, τι είναι βλαβερό και ωφέλιμο για αυτόν και κατ΄ επέκταση εντόπισαν νέες στρατηγικές μάθησης για βελτίωση της μελέτης τους. Έγιναν οι ίδιοι ερευνητές, εντοπίζοντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά και μέσα από βιωματικές εμπειρίες. Οι δραστηριότητες επιλέχθηκαν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς άλλων ευρωπαϊκών σχολείων. Το τελικό έργο ήταν η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, όπου παρουσιάζονταν όλες οι δραστηριότητες. Και στα δύο προγράμματα οι μαθητές έμαθαν να συνεργάζονται εξ αποστάσεως για έναν κοινό σκοπό, να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα εποικοδομητικά και να εκφράζουν το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με δημιουργικό τρόπο χρησιμοποιώντας παράλληλα την ξένη γλώσσα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες και στα δύο έργα, έβγαλαν τους μαθητές έξω από τα στενά όρια της τάξης, προσέδωσαν στο μάθημα ευρωπαϊκή διάσταση και συνέβαλαν στην καλλιέργεια διεθνιστικού πνεύματος.

Το τρίτο έργο αποτελεί πρόγραμμα Erasmus+ και eTwinning συγχρόνως και υλοποιήθηκε στο 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου κατά τα τρία προηγούμενα σχολικά έτη με επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το πρόγραμμα FuturePress: OnlineNewspaperandRadio , στο οποίο έλαβαν μέρος μαθητές από διάφορα τμήματα του σχολείου. Το πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία διαδικτυακού σχολικού ραδιοφώνου και διαδικτυακής σχολικής εφημερίδας μέσω της συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών από 4 διαφορετικά ευρωπαϊκά σχολεία: Ies Las Marinas Roquetas de Mar, Ισπανία (συντονιστικό σχολείο), Dimitar Talev (Βουλγαρία), IISS Federico II (Ιταλία) και 4ο ΓΕΛ Ρόδου (Ελλάδα). Υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος στο 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου ήταν η φιλόλογος κ. Χατζηζήση Ελένη. Οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων συνεργάστηκαν διαδικτυακά υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους και ολοκλήρωσαν έξι εκδόσεις διαδικτυακής εφημερίδας και ισάριθμες ραδιοφωνικές εκπομπές. Γλώσσα εργασίας ήταν η αγγλική. Το πρόγραμμα συνάντησε αρκετές δυσκολίες λόγω της πανδημίας, καθώς πολλές από τις εργασίες υλοποιήθηκαν σε συνθήκες καραντίνας. Ωστόσο, τελικά πραγματοποιήθηκαν όλες οι κινητικότητες του προγράμματος. Οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα συνεργαζόμενα σχολεία στην Ισπανία, Βουλγαρία και Ιταλία, καθώς και να υποδεχθούν τους Ευρωπαίους εταίρους τους στη Ρόδο. Το πρόγραμμα συνέβαλε στη βελτίωση των γνώσεων των μαθητών στην αγγλική γλώσσα και στη χρήση νέων τεχνολογιών, στη γνώση της κουλτούρας άλλων ευρωπαϊκών λαών και στη σύσφιξη των σχέσεων με τα άλλα σχολεία-εταίρους.

Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο στον τοπικό τύπο εδώ.