Δραστηριότητες

Το 4ο ΓΕΛ Ρόδου σε Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια (2021-22)

 Clean_Energy_for_EU_Islands11.jpg

Στις 17 και 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το φόρουμ καθαρής ενέργειας για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2022: «Clean Energy for EU Islands», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

 

Clean_Energy_for_EU_Islands4.jpg

Το Φόρουμ άνοιξε με τον χαιρετισμό της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας, Kadri Simson, ενώ οι κεντρικές ομιλίες που έθεσαν την ατζέντα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά παρατέθηκαν μεταξύ των άλλων από τον ευρωβουλευτή Tonino Picula , Πρόεδρο της διακομματικής ομάδας SEArica- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Δρ Χρυσή Βιτσιλάκη, τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη όπως και τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα.

Clean_Energy_for_EU_Islands5.jpg

Το σύνθημα του φόρουμ για την καθαρή ενέργεια 2022 ήταν: «Από το όραμα για την καθαρή ενέργεια, στη δράση καθαρής ενέργειας». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας τη ματιά στραμμένη προς τους νέους, στο φόρουμ συμμετείχαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαθητές από το ΓΕΛ Αφάντου και μαθητές από το 4ο ΓΕΛ Ρόδου, συζητώντας τα ενεργειακά και κλιματικά διλήμματα μέσα από τη δική τους οπτική γωνιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 14 μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Ευφροσύνη Κουμπουλή και Λίνα Φιλιππάκη , συμμετείχαν και συνομίλησαν ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του φόρουμ.

Clean_Energy_for_EU_Islands9.jpg    Clean_Energy_for_EU_Islands10.jpg    Clean_Energy_for_EU_Islands8.jpg

Αναλυτικότερα, οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου έλαβαν ενεργό ρόλο με εισηγήσεις σε βιωματικό εργαστήριο που αφορούσε τους εξής θεματικούς άξονες: α) Ενεργειακή ασφάλεια και β) κλιματική μετάβαση. Συγκεκριμένα, οι μαθητές τοποθετήθηκαν προτείνοντας ενέργειες που είναι αναγκαίο να γίνουν, ώστε να είναι διαχειρίσιμο το ενδεχόμενο της παύσης παροχής πετρελαίου στα νησιά σε 5 χρόνια. Επίσης, πρότειναν λύσεις που μπορούν να υιοθετήσουν τα νησιά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030 και κατά σχεδόν 100% ως το 2050.

Clean_Energy_for_EU_Islands1.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές τόνισαν την αναγκαιότητα να εδραιωθούν νέες αξίες, μέσα από την εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την διαχείριση των αποβλήτων. Αναφορικά με τα νησιά, επισημάνθηκε η κρισιμότητα του βιώσιμου τουρισμού, ενός τουρισμού κατά τον οποίο οι τουρίστες θα σέβονται και θα προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και στη φέρουσα ικανότητα των νησιών. Περαιτέρω, οι μαθητές κατέστησαν σαφές ότι οι επενδύσεις οφείλουν να στραφούν στην ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας που θα γίνει αρωγός στο εγχείρημα της πράσινης ενέργειας που θα σέβεται τον πλανήτη.

Clean_Energy_for_EU_Islands2.jpg

Τέλος, αυτό που υπογραμμίστηκε με ξεκάθαρη δήλωση των μαθητών ήταν η ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η μαθήτρια- ομιλήτρια: « wearestrongertogether», δηλαδή ενωμένοι είμαστε πιο ισχυροί.

Η πρώτη ημέρα του Φόρουμ της ΕΕ για τα νησιά ολοκληρώθηκε με μια επιτόπια επίσκεψη στο  GR-Eco-νησί Χάλκη , όπου έγιναν επισκέψεις και ξεναγήσεις στους χώρους στους οποίους έχει ήδη υλοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση. 

Clean_Energy_for_EU_Islands7.jpg

Η συμμετοχή των μαθητών στο συγκεκριμένο φόρουμ ήταν ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με ένα θέμα άκρως επίκαιρο, να ενημερωθούν μέσα από έγκυρες και επίσημες διαδικασίες σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, σε μια ιστορική στιγμή για το ζήτημα αυτό παγκοσμίως, αλλά και να αναλάβουν ρόλο ενεργού πολίτη σχεδιάζοντας και προτείνοντας λύσεις. Επιπλέον, οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου, επιστρέφοντας ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή τους στο φόρουμ, έδρασαν πολλαπλασιαστικά παροτρύνοντας τη σχολική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον να περάσουμε από το όραμα για την καθαρή ενέργεια στην ΔΡΑΣΗ!!!

Clean_Energy_for_EU_Islands3.jpgΔιαβάστε το άρθρο στον τοπικό ημερήσιο τύπο εδώ.