Δραστηριότητες

Μαθαίνοντας Επιστήμη Μέσα Από το Θέατρο (2021-22)

logoLSTT2.png

 

 

Το σχολείο μας συμμετέχει στη δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» ...

που διοργανώνει η Science View σε συνεργασία με διάφορους φορείς ( Ελληνογερμανική Αγωγή, Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, NOESIS – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας κ.α). Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι μαθητές καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους. Μέσω της δράσης επιδιώκεται η διεπιστημονική διασύνδεση των θετικών επιστημών με εκφάνσεις της τέχνης και απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις θετικές επιστήμες.

Στη δική μας δράση συμμετέχουν κατά κύριο λόγο μαθητές της Β Λυκείου, αλλά και μαθητές της Α και της Γ Λυκείου. Οι μαθητές ανέλαβαν να δραματοποιήσουν την πρωτογενή και δευτερογενή ανοσολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού και δημιούργησαν θεατρικό έργο με τίτλο: «Έκαστος εφ΄ω ετάχθη», στο πλαίσιο της βιωματικής προσέγγισης της Επιστήμης. Η συγκεκριμένη θεματολογία αφορά στην Βιολογία της Β Λυκείου και συγκεκριμένα στην ενότητα: «1.3 Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου Οργανισμού – Βασικές αρχές ανοσίας». Το θέμα αυτό επιλέχθηκε για δραματοποίηση γιατί αναδείχτηκε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον δεδομένης της παρούσας συγκυρίας της πανδημίας και της ανάγκης εκλαΐκευσης των διαδικασιών που συμβαίνουν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού.   Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί που συντονίζουν την δράση είναι οι ακόλουθοι: Θεοχαρώ Ματζαβίνου, Αγγελική Τενέντε, Ελένη Φλουρή.

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου οι μαθητές βιντεοσκόπησαν με τη βοήθεια του κ. Λάγκαλη (κηδεμόνα μαθήτριας Α Λυκείου) την θεατρική παράσταση που δημιούργησαν προκειμένου να συμμετάσχουν στον μαθητικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 9 και 10 Απριλίου. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί η πολύτιμη βοήθεια για την πλαισίωση της παράστασης με μουσική από τους συναδέλφους της σχετικής ειδικότητας: Αιμιλία Σαρβανίδου (Εκπ/κός Μουσικός -1ο Γυμνάσιο Ρόδου) και Γεώργιος Παραγυιός (Εκπ/κός Μουσικός- Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου).

Οι πρόβες της θεατρικής ομάδας συνεχίζονται με ιδιαίτερο ζήλο και κέφι από τους μαθητές με στόχο να παρουσιάσουν την θεατρική παράσταση ζωντανά στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου την εβδομάδα 11/4-15/4, αλλά και σε προγραμματισμένη παράσταση ανοιχτή προς το κοινό η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η επίσημη πρεμιέρα όλων των παραστάσεων (δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων) του διαγωνισμού θα γίνει το Σάββατο 9/4, στις ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα που ακολουθεί για κάθε κατηγορία σχολείων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια).

_Σαββάτου.jpg

 

 

Η παρουσίαση των λυκείων θα ξεκινήσει στις 14:00 το Σάββατο και το δικό μας Λύκειο είναι 5ο στη σειρά παρουσίασης. Μπορείτε να συνδεθείτε για να παρακολουθήσετε την παρουσίαση της βιντεοσκοπημένης παράστασης σε έναν από τους ακόλουθους συνδέσμους:

YouTube: https://www.youtube.com/user/scienceview
Facebook: 
https://web.facebook.com/learningsciencethroughtheater/live/
Second Life: 
https://maps.secondlife.com/secondlife/DBC%20Research/46/142/23


Την Κυριακή 10/4 θα γίνει το 
live event της εκδήλωσης το οποίο θα ξεκινήσει στις 11.00 και θα διαρκέσει περίπου ως τις 16.30, όπου θα υπάρξουν συνεντεύξεις με τους μαθητές και θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις των συμμετοχών των διαφόρων σχολείων στις 15:40.

_Κυριακής.jpg