Δραστηριότητες

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου στέλνουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης (2021-22)

Word_Art_11.jpeg

Υπό το βάρος αυτών των σκέψεων και με αφορμή τον εορτασμό της 74ης επετείου της 7ης Μαρτίου για την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφής πολεμική σύγκρουση. ...

Τις τελευταίες μέρες ολόκληρος ο πλανήτης έχει γίνει μάρτυρας της βαναυσότητας που συνεπάγεται η έκρηξη ενός νέου πολέμου, στην Ευρώπη αυτή τη φορά. Μπροστά από τα μάτια όλων μας περνούν άνθρωποι που από τη μία μέρα στην άλλη αναγκάστηκαν να συνειδητοποιήσουν με τον πιο επώδυνο τρόπο τι σημαίνει να χάνεις τους αγαπημένους σου, το σπιτικό σου, την πόλη σου, τη χώρα σου, με λίγα λόγια ολόκληρη τη ζωή σου. Στη θέση όλων αυτών των προσώπων, θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς, αφού, όπως διαπιστώνουμε και τώρα για ακόμα μία φορά, οι επιλογές των εκάστοτε ηγετών μπορούν να καταστρέψουν ολοσχερώς τις ζωές των συνανθρώπων μας.

7η_Μαρτίου_1β.jpg

Υπό το βάρος αυτών των σκέψεων και με αφορμή τον εορτασμό της 74ης επετείου της 7ης Μαρτίου για την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφής πολεμική σύγκρουση. Αφού, λοιπόν, πρώτα συζητήσαμε για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση των νησιών μας αλλά και για τους αγώνες που έκαναν όλοι οι Δωδεκανήσιοι για την ανάκτηση της ελευθερίας τους, προχωρήσαμε σε δράσεις που αποσκοπούσαν στη συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών μας ότι το αίτημα της ειρήνης και της ελευθερίας είναι διαχρονικό και αφορά σε όλους τους λαούς.

7η_Μαρτίου2β.jpg

Το κάθε τμήμα του σχολείου μας, αξιοποιώντας τη φαντασία, τη δημιουργικότητα αλλά και την αποστροφή που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος, ζωγράφισαν έναν κόσμο όπως τον ονειρεύονται και εξέφρασαν τη βαθιά – και τόσο επίκαιρη – επιθυμία και απαίτηση συνάμα, να ζήσουν σε έναν κόσμο ειρηνικό και ελεύθερο, απαλλαγμένο από το καθεστώς του φόβου και του θανάτου. Στη συνέχεια, μάλιστα, επιχείρησαν να σχηματίσουν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας, αποδεικνύοντας πως η επιθυμία για ειρήνη διαπερνά την ύπαρξή τους ολιστικά, ψυχή και σώμα.

7η_Μαρτίου3.jpg

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, να παραδειγματιστούμε από τα παιδιά μας και να σταματήσει άμεσα κάθε μορφή πολεμικής εμπλοκής σε κάθε μέρος του πλανήτη. Ας ελπίσουμε στα χρόνια που θα ακολουθήσουν να μην υπάρχουν άνθρωποι που θα αναγκαστούν να υποφέρουν τις ολέθριες συνέπειες και τον παραλογισμό του πολέμου. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Μπρεχτ που αποτυπώνουν την πραγματικότητα κάθε πολέμου: «Ο πόλεμος που έρχεται δεν είν’ ο πρώτος. Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι. Όταν τελείωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο».

Copy_of_Ukraine_Russia_war_-_Made_with_PosterMyWall.jpg